Wilderinkshuis hengelo

Woonzorgcentrum Wilderinkshuis

Woonzorgcentrum Wilderinkshuis
Hengelo

Een monumentaal schoolgebouw uit begin jaren ’20 van de vorige eeuw transformeren tot een zorginstelling voor dementerende ouderen mét behoud van de monumentale elementen, dat was de opgave voor het Wilderinkhuis in Hengelo. Onze architect Renzo Pavanello maakte een prijswinnend ontwerp waarmee oude elementen in ere zijn hersteld en nieuwe elementen in dienst staan van de originele architectuur in de stijl van de Amsterdamse school. 

Wilderinkhuis, Hengelo

Onzichtbare transformatie achter monumentale gevel

Een totale transformatie in functionaliteit zonder dat er aan de buitenkant iets te zien is van de interventies: dat was de uitdaging binnen het ontwerpproces van het Wilderinkhuis. De uitbouw voor de huisvesting van cliënten aan de achterzijde van het gebouw, vormt door de strakke, minimalistische uitvoering een sterk contrast met het bestaande monument. Het gebouw behoudt daarmee zijn originele waarde. Ook in het interieur zijn alle monumentale details ingepast in het ontwerp. Het is ondanks alle ruimtelijke aanpassingen een gebouw vol herkenbare details uit het verleden voor een oudere doelgroep.

Wilderinkshuis Hengelo, renovatie monument zorg

“Bijzonder trots op zorgvuldige prijswinnende transformatie”

Ik ben bijzonder trots op deze zorgvuldige transformatie met oog voor zelfs de kleinste details. Het volledige monumentale beeld is onaangetast dankzij slimme ontwerpoplossingen. Ik zie de award van Architectuurcentrum Twente in 2016 voor het mooiste zorggebouw als een bevestiging.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner