ROC van Twente Hengelo Paardenstal (10)

Kantoorgebouw ROC van Twente

Kantoorgebouw ROC van Twente
Hengelo

Een kantoorgebouw dat verbonden is met het industriële complex De Gieterij, maar geen afbreuk doet aan het monumentale beeld, dat was de wens van opdrachtgever ROC van Twente voor ‘De Paardenstal’. Een kantoorgebouw vernoemd naar de locatie waar in 1920 de voormalige paardenstal van STORK stond. Architect Renzo Pavanello ontwierp een gebouw dat qua vormgeving en sfeer sterk afwijkt van de bestaande bouw, maar samenhang vindt in de relatie met de omgeving.

Gevel voorzijde

Groen als verbindende factor

Ondanks dat de gebouwen letterlijk verbonden zijn door een loopbrug, heb ik de gebouwen qua vormgeving en sfeer niet aan elkaar gekoppeld, maar aan de omliggende natuur. De paardenstal staat in sterke relatie met de groene omgeving door de organische vorm. Het golvende gebouw buigt zich letterlijk om de bomen op het terrein heen. De relatie met de natuur komt ook tot uiting in de gevel die is opgebouwd uit verduurzaamde smalle houten delen. Het resultaat is een gebouw met een vriendelijk en eigen karakter, dat het indrukwekkende beeld van De Gieterij niet aantast en volledig opgaat in de omgeving.

3 gebouwen

“De opdrachtgever heeft het belang van de organische vorm begrepen”

Het initiële idee van de opdrachtgever was een rechthoekig traditioneel kantoorgebouw. Ik ben heel blij dat we in nauwe samenwerking tot overeenstemming zijn gekomen over het belang van de ronde vormen en de organische plattegrond. Van binnen is het een traditioneel, functioneel kantoorgebouw, maar de buitenkant is zowel qua ontwerp als stedenbouwkundig gezien een echte blikvanger.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Project informatie
  • Opdrachtgever ROC van Twente
  • Architect Renzo Pavanello