Drachten Politie A7 (GVBF-BCT-DRA-085

Verzamelgebouw Politie A7

Verzamelgebouw Politie A7
Drachten, NL

Een multifunctioneel gebouw dat ruimte biedt voor onder meer een meldkamer, ondergrondse schietbanen, sport- en oefenruimten, een beroepsvaardigheidscentrum, forensische laboratoria, kantoren en een restaurant. Dat was de wens van Politie Noord Nederland voor hun nieuwe gebouw op het bedrijventerrein Azeven in Drachten. Een complex dat zowel diversiteit als eenheid moest uitstralen. Architect Renzo Pavanello bundelde deze eisen in een futuristisch ontwerp met een knipoog naar de omgeving.

pand
gevel

Ruimtes met eigen kracht in coherente compositie

Het samenbrengen van alle ruimten met eigen technische en ruimtelijk eisen in één ontwerp was een flinke uitdaging. Ik heb gekozen de complexiteit van het bouwschema zichtbaar te maken in het gebouw. Het resultaat is een compositie die eenheid uitstraalt in materiaal én diversiteit in bouwvolumes.

De verschillende functies binnen het complex zijn vertaald naar herkenbare bouwelementen, die samen onderdeel uitmaken van het grote geheel. De meldkamer in de vorm van een schip is een knipoog naar de omgeving van het complex dat omringd wordt door water. De vormgeving geeft het complex een eigen en futuristische uitstraling.

gevel

Iedere gebruiker is trots op dit gebouw

Elke ruimte toont zijn eigen kracht in het grote complex. Gebruikers voelen zich gezien in het ontwerp en iedereen die ik spreek is dan ook trots op het gebouw. Ik vind het zelf mooi dat iedere ruimte op zichzelf een duidelijk beeld neerzet en tegelijkertijd meewerkt aan een gevoel van eenheid.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Gebouw
Politie

Klaar voor de toekomst

Bij het ontwerp van het gebouw is gezamenlijk met INNAX (voorheen raadgevend ingenieursbureau Schreuder) gezocht naar duurzame oplossingen voor besparing op primaire energie en voor beperking van de CO2-uitstoot. Dit heeft geresulteerd in een hoge isolatiewaarde in combinatie met isolerende en zonwerende beglazing en een klimaatgevel.

Politie en gebouw

Project informatie
  • opdrachtgever Politie Fryslân
  • architect Renzo Pavanello