crematorium Oldenzaal (8)

Crematorium Oldenzaal

Crematorium Oldenzaal
Oldenzaal

Een gebouw dat mensen steun biedt bij het afscheid nemen van geliefden en sterk in contact staat met de omliggende natuur. Dat was de wens van Crematoria Twente voor hun locatie in Oldenzaal. De groene en glooiende omgeving was een inspiratiebron voor architect Renzo Pavanello. Hij ontwierp een sober en compact gebouw dat de natuur naar binnenhaalt en tegelijkertijd geborgenheid uitstraalt.

Geborgen kijkdoos die opgaat in de omgeving

Door de beperkte ruimte, is er een interessante compositie van volumes ontstaan die naadloos aansluit op het licht golvende landschap. Het gebouw is ontworpen als een compacte doos waarin de nevenfuncties zijn gegroepeerd in het onderste deel van het gebouw, en de ontvangsthal en aula op de bovenste bouwlaag lijken te zweven in het landschap. Het gebouw is een soort kijkdoos, gericht op de natuur. Mensen kijken vanuit de aula en ontvangsthal door een grote glazen opening naar een levensgroot schilderij dat rust uitstraalt. Aan de buitenkant is het pand zo ondoorzichtig gemaakt. Het reliëf van het metselwerk refereert naar boomschors en gaat daarmee op in de omgeving.

Buitenaanzicht

“De omgeving was een cadeau, het gebouw hoefde alleen maar te landen”

De natuur was mijn inspiratiebron. Ik kon niet anders dan een sober gebouw ontwerpen dat volledig was gericht op de omgeving. Dankzij het sterke contact met de natuur, is het gebouw een plek geworden waar mensen geborgenheid en rust voelen tijdens het bijzondere moment van afscheid nemen. Het woord beleving krijgt met dit ontwerp een persoonlijke waarde.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Buitenaanzicht 2
Buitenaanzicht 3
Zaal binnen
Zaal binnen
Zaal

Project informatie
  • Opdrachtgever Crematoria Twente