ROC Firda

ROC Firda

ROC Firda
Drachten

Je kunt er niet omheen als je je op de campus van ROC Friese Poort te Drachten bevindt. Gebouw D is een echte eyecatcher, naadloos passend in de omgeving waar het in staat. Deze ‘kroon op de campus’ is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen bct architecten, JOUS architecten en ArchiTech. Het gebouw maakt de campus volledig, toekomstbestendig en samenhangend. Het is uitnodigend en verbindend met de omgeving, zodat ook partijen van buiten zich aangetrokken voelen om de samenwerking met het ROC aan te gaan.

De kroon op de campus

Opdrachtgever voor dit ambitieuze project is ROC Firda, voorheen bekend als Friese Poort. De campus in Drachten bestaat uit vier gebouwen, genaamd A tot en met D. Gebouw D was toe aan vernieuwing. Er werd eerst overwogen om het te renoveren. Dit bleek ingewikkeld vanwege de complexe constructies. Uiteindelijk is besloten om naast het oude gebouw een compleet nieuw gebouw neer te zetten. Het laatste gebouw dat op de campus gerealiseerd zal worden. Het sluitstuk - de kroon op de campus.

Een thuis voor elke doelgroep

Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan een diverse mix van opleidingen en afdelingen. Het is een gemêleerd gezelschap waarin verschillende disciplines samenkomen. Je vindt er de opleidingen van Economie en Ondernemen, Creatieve Industrie en Horeca en Hospitality Management. Ook vind je hier het Student Service Centrum, het Startcollege en veel praktijkruimtes om in te werken. Elk van deze onderdelen heeft zijn eigen karakteristieken. Het is daarom belangrijk dat elke doelgroep zich thuis kan voelen in deze omgeving.

ROC Firda

De ruggengraat van de campus

De grote diversiteit aan opleidingen en ondersteuning maakt van gebouw D een veelzijdig en flexibel geheel. Er ontstaan kruisbestuivingen tussen opleidingen en ook toekomstige opleidingen kunnen gefaciliteerd worden in dit gebouw.

“Het gebouw is in onze visie niet alleen een kroon op de campus. Het gaat ook om de beleving naar het gebouw toe. De boulevard is een plek waar studenten elkaar ontmoeten en daarmee ook de ruggengraat van deze campus’’

Walter Kemperman

Walter Kemperman
architect – partner

Gebouw met een WOW-factor

Het ROC-gebouw heeft door het ontwerp een inspirerende en uitdagende (leer-)omgeving. Het prikkelt direct bij het binnentreden de nieuwsgierigheid en heeft een unieke uitstraling. De omgeving is bewust ontworpen als ‘een gastvrije ontvangst’. Het heeft een duidelijke WOW-factor. Daarnaast sluit het gebouw mooi aan bij de overige gebouwen op de campus, mede dankzij de horizontale banen. Het vormt als geheel een eenheid. Het is duidelijk ontworpen met oog voor detail en gevoel voor zorgvuldige vormgeving. Het geeft een ambitieuze uitstraling, samen met een vleugje nuchterheid en rationaliteit.

ROC Firda

Ontmoetingsplek

Het stimuleren van ontmoeting op Campus ROC en sport- en onderwijspark Drachten speelt ook een belangrijke rol. Walter: “De studenten Horeca gaan ontmoetingen in het gebouw faciliteren. Ook wordt onderzocht of de aanwezige waterpartij aan de zuidzijde kan worden doorgetrokken. Het zal voor extra koeling zorgen en het ontmoeten stimuleren. Dit geeft een prachtig aangezicht, maar biedt ook alle ruimte voor onderwijs, leerlabs en een horecaterras. We gaan met de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van het gebouw het onderwijs extra stimuleren.”

Biobased ontwerp: duurzaamheid als fundament

Het ROC Friese Poort zet zich in voor CO2-neutraal onderwijs. In dit streven draagt bct architecten met trots haar steentje bij. Walter: ‘’Het gebouw is ontworpen met circulaire en biobased materialen als fundament. Een eerste stap in de goede richting! Bovendien is de gehele gevel parametrisch ontworpen, met als resultaat veel natuurlijk daglicht, lager energieverbruik en meer comfort. Het biobased ontwerp van gebouw D weerspiegelt onze toewijding aan een groenere en veerkrachtige samenleving.’’

Project informatie
  • Opdrachtgever ROC Firda (voorheen bekend als Friese Poort)
  • Samenwerking met JOUS architecten en ArchiTech