Performance Factory Enschede (12)

Performance Factory

Performance Factory
Enschede

Een smeltkroes van organisaties en functies binnen een flexibel interieur, dat was de wens van woningcorporatie Domijn voor gebouw Zuid van de Performance Factory op het Polaroid-terrein in Enschede. Gebouw Zuid stamt uit het begin van de twintigste eeuw toen de textielindustrie haar hoogtijdagen beleefde in Twente. Architect Walter Kemperman maakte een ontwerp dat toekomstgericht is, maar geen afbreuk doet aan de historische industriële kwaliteit van het bestaande gebouw.

Gevel PF

“Met de Performance Factory heeft Enschede een bruisende parel in de stad gekregen”

Na vele jaren stilstand heeft dit cultuurhistorische gebouw weer een nieuwe functie. Het totale ensemble van gebouwfuncties is een directe impuls voor de leefbaarheid van het centrum.

Walter Kemperman

Walter Kemperman
architect – partner

Levendige binnenwereld in historische schil

De oorspronkelijke bakstenen gevel is in ere hersteld en toont het verouderingsproces van het gebouw als herinnering aan de rijke historie. De echte transformatie speelt zich af aan de binnenkant. Ik heb een brede primaire verkeersas met daklicht ontworpen, die dwars door het gebouw loopt. Deze ingreep zorgt voor natuurlijke lichtinval tot diep in het gebouw, waardoor de functionaliteit van de totale ruimte wordt vergroot. De daglichtsnede mondt uit in een grote ontvangsthal, waar de originele kolommen en balkenstructuur bewaard zijn gebleven. De vele herinneringen aan vroeger in combinatie met het moderne interieur zorgen voor een levendige binnenwereld.

PF 1ste verdieping

Klaar voor de toekomst

De gehele bouwschil is circulair verduurzaamd, de nieuwe plattegronden zijn om de bestaande binnenwanden heen ontworpen en deuren en kozijnen zijn hergebruikt op prominente plekken. Het nieuwe interieur en de installaties zijn losmaakbaar ontworpen. Het gebouw is en blijft interessant voor gebruikers dankzij de grote hoeveelheid natuurlijk lichtinval in de gehele ruimte.

PF werkplek
PF stilteruimte
pf trap naar boven
PF doorkijk

Project informatie
  • Opdrachtgever Woningcorporatie Domijn
  • architect Walter Kemperman