Crematorium Usselo/Enschede

Crematorium Enschede

Crematorium Enschede
Enschede-Usselo

Afscheid, inspiratie en herinnering zijn de kernwoorden van Crematoria Twente en zijn de basis voor ons ontwerp. Dit is vertaald in een sober gebouw, waar op een waardige manier afscheid kan worden genomen van geliefden. Natuur en kunst bieden inspiratie. De professionele dienstverlening van Crematoria Twente biedt nabestaanden een waardevolle herinnering.

De indeling en uitstraling van één van de grootste crematoria van Nederland was toe aan een opfrisbeurt. De logische structuur van het initiële ontwerp dat dateert uit het begin van de twintigste eeuw, was verloren gegaan door toevoeging van verschillende volumes. Aan architect Renzo Pavanello de schone taak de verloren logica in de indeling van het gebouw weer boven water te halen en de gedateerde sfeer in te ruilen voor een warme en troostende uitstraling.

Crematorium Usselo-Enschede (1)

Oude elementen versterkt in functioneel én warm gebouw

Functioneel was het gebouw toe aan een transformatie. Ik heb in het ontwerp een logische verbinding gecreëerd tussen de verschillende ruimtes in het grote complex. Door oude elementen terug te brengen en te versterken, heb ik de uitstraling van het pand warmer gemaakt. Zo is het ontwerp van de vernieuwde aula gebaseerd op het oorspronkelijke idee waarin contact werd gezocht met de natuur. Raampartijen aan beide zijkanten van de ruimte bieden nu zicht op patio’s vol groen. Lichtstraten in het plafond zorgen voor contact met de hemel. Het resultaat is een functioneel complex, dat logistiek werkt, eenheid uitstraalt en een fijne sfeer ademt voor bezoekers die met veel emoties dit gebouw betreden.

Buitenaanzicht
buitenaanzicht 2

“Het ontwerp is gedragen door alle medewerkers”

Het ontwerp is niet alleen gedragen door ons als ontwerpteam, maar ook door alle medewerkers van het crematorium. Zij hebben de juiste input geleverd, waardoor we samen tot een geweldig resultaat zijn gekomen. De coördinatie van de renovatie was dit keer minstens zo belangrijk als het ontwerp aangezien alle plechtigheden gewoon door moesten kunnen gaan. We hebben het samen voor elkaar gekregen.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Binnenruimte zaal