PI Arnhem (4)

Penitentiaire Inrichting

Penitentiaire Inrichting
Arnhem

Een ruimte die rust uitstraalt, een blik op de buitenwereld geeft, en de gelegenheid biedt 'te ontsnappen' aan de dagelijkse realiteit, dat was de wens van de Penitentiaire Inrichting in Arnhem voor hun nieuwe bezoekerszaal. Architect Renzo Pavanello ontwierp een zelfstandig architectonisch object binnen de gevangenismuren. Een object dat aansluit bij het bestaande betonnen gebouw, maar in tegenstelling tot het cellencomplex een vriendelijke sfeer uitstraalt.

PI Arnhem - Picture of interior
PI Arnhem - Another picture
PI Arnhem - Centered

Baken van licht binnen grijze gevangenismuren

Het gebouw is tussen de vleugels van de inrichting ontworpen in de vorm van een paviljoen. De gevels zijn van naturel beton voor de samensmelting met het bestaande gebouw. Tegelijkertijd onderscheidt de bezoekerszaal zich sterk door de bekleding met cortenstaal dat zorgt voor een warme en vriendelijke sfeer. Het staal is geperforeerd zodat daglicht de ruimte kan binnenstromen, zonder dat er van buitenaf zicht is op de gedetineerden en hun dierbaren. De bezoekerszaal straalt rust uit door de houten lamellen op een deel van de wanden en plafonds in combinatie met de lichte kleur van de vloeren en het interieur. De ruimte is een baken van licht en hoop.

Pi arnhem

“Bijzonder trots dat dit gebouw gedetineerden rust biedt”

Ik ben heel trots dat dit gebouw gedetineerden de gelegenheid biedt met hun dierbaren te zijn in een omgeving die geenszins doet denken aan een gevangenis. Het is een fris moment voor mensen die jaren in een kale cel leven. De ruimte beidt gedetineerden en bezoek gelegenheid om op een humane manier met elkaar te communiceren en ondersteunt de toekomstige terugkeer in de maatschappij.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Interior large center

Project informatie
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Architect dott. arch. Renzo Pavanello