BCT Architecten Ondernemerslab ROC Gieterij GROOT webformaat--1

Edulab ROC van Twente

Edulab ROC van Twente
Hengelo

Een kleine ruimte in de enorme ontvangsthal van het ROC van Twente in Hengelo, waar experimenteren met de nieuwste technologieën centraal staat: dat was de wens voor het nieuwe Edulab in het industriële gebouw De Gieterij. De ruimte moest opgaan in het bestaande beeld, maar tegelijkertijd de aandacht trekken van studenten. Architect Renzo Pavanello ontwierp in de enorme hal een kleine blikvanger die zich in volume aanpast naar de bestaande constructie.

Edulab ROC van Twente

Constructieve beperkingen als kracht

Het Edulab moest zich tussen de bestaande elementen en constructieve beperkingen van de hal dringen. Ik heb beperkingen als een trap en pilaren getransformeerd tot krachten door ze leidend te maken in het ontwerpproces. Het heeft geleid tot een element in een voertuigachtige-vorm dat naadloos past binnen de bestaande constructie. Ik heb de dynamische vorm versterkt met een Ferrari-rode omlijsting. Een opvallende kleur die de aandacht van voorbijgangers trekt en overeenkomt met de huiskleur van het Edublab. Dankzij een grote glazen pui zijn de activiteiten in het lab zichtbaar voor iedereen die door de hal loopt.

Edulab ROC van Twente
Edulab ROC van Twente

Een rode vlek die perfect past in het schilderij

Ondanks dat het Edulab maar een klein volume beslaat, is het een echte blikvanger. Ik omschrijf het als een rode vlek in een groot schilderij die direct je aandacht trekt, maar wel in het totale plaatje past. We hebben met dit nieuwe element echt iets toegevoegd aan het bestaande beeld.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Project informatie
  • Opdrachtgever ROC van Twente
  • Architect Renzo Pavanello