Drienerburght University College Twente

University College Twente

University College Twente
Enschede

Vanuit de University of Twente kregen we een mooie en uitdagende opdracht: een bestaand hotel op de campus ombouwen tot een multifunctioneel gebouw. Een plek waar talentvolle (internationale) studenten zich ten volle kunnen ontplooien. Dit vroeg om een logistieke verandering van het gebouw. De gehele begane grond, ooit de ontvangstruimte, werd omgebouwd tot één grote centrale ruimte voor onderwijs en samenwerken. Op de drie lagen erboven werd huisvesting voor de studenten mogelijk gemaakt. Architect Walter Kemperman vertelt over het ontwerpproces en hoe de studenten het gebruik ervan ervaren.

Drienerburght University College Twente

Eén grote onderwijsruimte

‘Het was een hotel met drie lagen hotelkamers. De uitdaging voor dit project bleek ‘m vooral in de logistieke veranderingen te zitten. De donkere ontvangstruimte van het hotel werd getransformeerd tot één grote onderwijsruimte. Door de lichtstraten te vernieuwen komt er nu veel daglicht naar binnen. Hierdoor is het een lichte en overzichtelijke onderwijsruimte geworden. De inspirerende en open omgeving nodigt professoren en studenten uit om elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten, gesprekken te voeren en te brainstormen. Er is voldoende ruimte voor hoorcolleges én er is ook aan individuele werkplekken gedacht.

Ruimtelijk gevoel

Om de ruimte nog prettiger te maken is het plafond aanzienlijk verhoogd. Samen met de installateurs is het gelukt om alle installaties goed weg te werken. Daarbij maakten we gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Het ruimtelijk effect en de fijne sfeer maken het tot een ‘vrije’ en inspirerende omgeving die zich niet beperkt van ‘nine to five’. Een plek die uitnodigt om je op allerlei manieren, zowel spontaan en gepland, te laven aan informatie.

Drienerburght University College Twente

Community

Via een minder ingrijpende verbouwing creëerden we studentenkamers van de 3 lagen hotelkamers erboven. Het geheel is nu een community voor studenten en professoren. Daar waar een campus voor bedoeld is. Een inspirerende plek om samen aan projecten te kunnen werken en informatie tot je te nemen. En tegelijkertijd een fijne plek om te wonen, te ontspannen en dat dichtbij je favoriete studentenvereniging.

Drienerburght University College Twente

Ontmoeten en samenwerken

Niet alleen de binnenkant kreeg aandacht. Ook aan de buitenkant is het gebouw ‘opgefrist’. Het gebouw heeft aanzienlijk meer karakter gekregen en valt veel meer op. Een nieuw gezicht aan de campus boulevard! Bij het ontwerp van het gebouw hielden we uiteraard rekening met het landschappelijke plan dat de University of Twente voor haar campus heeft. Feitelijk gaven we een bestaand gebouw een nieuwe functie voor nieuwe gebruikers. En die gebruikers, de buitenlandse studenten, maken daar nu optimaal gebruik van. De missie is geslaagd: ‘Een open gebouw dat uitnodigt tot ontmoeten en samenwerken.’

Walter Kemperman

Walter Kemperman
architect – partner

Het is een mooie lichte en open studie-omgeving geworden, waardoor voor talentvolle studenten en internationale ‘potentials’ een ontspannen community ontstaat.

Project informatie
  • Opdrachtgever University of Twente