Kadans 10 IMG 7807 6D a

Kindcentrum Kadans

Kindcentrum Kadans
Vroomshoop

Een gebouw waarbij elke ontwerpkeuze is gemaakt in het belang van het kind, dat was de wens van twee schoolbesturen die hun krachten bundelden in het nieuwe kindcentrum Kadans in Vroomshoop. Een multifunctioneel gebouw voor vernieuwend speciaal basisonderwijs, kinderopvang en een bestuurskantoor. Architect Walter Kemperman bracht de wensen van alle stakeholders samen en creëerde een kleinschalig gebouw dat gemeenschap uitstraalt.

Voorzijde

Kleinschalig wanneer het moet, ruimtelijk wanneer het kan

De centrale gedachte binnen het ontwerpproces, was het creëren van een rustige en prettige leeromgeving. Ik heb geborgen leerpleintjes in het gebouw ontworpen, met daaromheen groepsruimten die passen binnen de onderwijsvisie. De pleintjes zijn gerangschikt rond een gemeenschappelijk hart waar alle stakeholders mee in verbinding staan. Zo heerst er ondanks de diversiteit aan gebruikers, rust en eenheid in het gebouw. De kleinschalige en functionele interne opzet, resulteerde in een compact gebouw met afwisselende volumes. De horizontaal gelijnde gevels lopen in elkaar over tot een vriendelijk en zacht ogende school.

“Een goed gebouw ontwerp je samen”

De opdrachtgever koos ons in de architectenselectie, omdat hij voelde dat wij de gebruikers meenemen in het ontwerpproces. Dat maakt mij trots. Door het belang van de kinderen en de wensen van de stakeholders centraal te stellen, hebben we een aantrekkelijk en goed functionerend gebouw ontworpen waar kinderen tot bloei komen. We hebben het samen gedaan.”

Walter Kemperman

Walter Kemperman
architect – partner

Gevel detail

Klaar voor de toekomst

Door gebruik van duurzame materialen en de toepassing van gevelstenen in verschillende verbanden, is het schoolgebouw onderhoudsvrij. Het gebouw is volledig elektrisch en door de interne opzet met wisselende volumes, flexibel in gebruik richting de toekomst.

Entree

straat

Project informatie
  • Opdrachtgever Gemeente Twenterand
  • architect Walter Kemperman