Crematorium Almelo 2

Crematorium Almelo

Crematorium Almelo
Almelo

Een duidelijke entree, een functionele ontvangstruimte, meer daglicht, het verbeteren van logistieke processen én eenheid in de sfeer: dat waren in hoofdlijnen de eisen voor de grondige renovatie van het crematorium in Almelo. Architect Renzo Pavanello maakte een eigentijds ontwerp waarin de verschillende ruimtes binnen het crematorium zowel een duidelijke eigen identiteit hebben als met elkaar in verbinding staan. 

Crematorium Almelo (2)

Natuurlijke stromen van daglicht en mensen in rustig gebouw

De vorm van het gebouw, dat bestaat uit een compositie van verschillende volumes, was een flinke uitdaging. Na verschillende studies heb ik een passende indeling gerealiseerd waardoor bezoekers en personeel zich natuurlijk én gescheiden door het pand kunnen verplaatsen. Het minimalistische en functionele interieur ondersteunt de logistiek en straalt rust en eenheid uit door het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren. Daglicht stroomt de aula binnen door de verbreding van een grote pui die uitzicht biedt op de omliggende natuur. Om dit perspectief te verlengen, is een vijver geplaatst in de kijkrichting van de kist.

Crematorium Almelo

“Maximaal resultaat met minimale interventies”

Met relatief kleine en gerichte interventies, is het crematorium compleet getransformeerd in indeling, sfeer en uitstraling. De looproutes zijn logisch en de materiaal- en kleurkeuzes in het hele gebouw scheppen rust door hun eenheid. Ik ben trots dat dit ontwerp bezoekers een goede omgeving biedt voor het bijzondere moment van afscheid nemen.

Renzo Pavanello

Renzo Pavanello
architect – partner

Crematorium Almelo bankjes

Klaar voor toekomst 

Er zijn veel technische aanpassingen gedaan, die niet zichtbaar zijn in de architectuur, maar het comfort van de bezoekers op lange termijn wel enorm verbeteren. Zo zijn onder meer het dak en de wanden geïsoleerd.