
IKC De Twijn
IKC De Twijn
Nijverdal
bct architecten kreeg de opdracht vanuit de gemeente Hellendoorn om een accommodatie voor de scholen protestants-christelijke basisschool Talentrijk en openbare basisschool De Peppel te ontwerpen. Er moest daarbij ook een gymzaal gerealiseerd worden die zowel door de scholen als door de gemeente kon worden gebruikt. Architect Renzo Pavanello legt uit hoe de uitdagingen werden aangepakt en wat het uiteindelijke resultaat is geworden.
Twee scholen en een gymzaal in 1 gebouw samenbrengen
De uitdrukkelijke wens was een zo kostenefficiënt mogelijk schoolgebouw, waarin beide scholen onder één dak hun eigen identiteit zouden behouden en toch kunnen profiteren van gedeelde ruimten. Een uitdaging waarbij de eindgebruikers intensief betrokken zijn geweest: er is tijd genomen om hun wensen en behoeften te inventariseren en deze te vertalen naar een passend ontwerp voor het schoolgebouw.
Opvallend langgerekt kavel
Een goede gevelindeling was essentieel voor het ontwerp van de 16 groepsruimten en de gymzaal met kleedkamers. Daarbij moest natuurlijke ventilatie via de ramen mogelijk zijn. Door de vorm van het kavel (langwerpig in de breedte) konden vrijwel alle groepsruimten aan de noordkant gesitueerd worden, zodat de lichttoetreding en warmte-afvoer optimaal zou zijn. Door het gebouw tegen de zuidelijke grens van het perceel te plaatsen, kwam er ruimte voor een groot en overzichtelijk speelplein. De langgerekte vorm van het gebouw maakte ook meerdere toegangen aan de voorzijde mogelijk: 1 centrale toegang voor bezoekers en voor elke school een aparte toegang voor de leerlingen.
Renzo Pavanello: "Een aspect van het ontwerp dat ik mooi en zeer geslaagd vind, is de naadloze integratie van verschillende functies in één gebouw. Dus geen aparte blokken voor een gymzaal en een school. Ondanks dat het 2 aparte scholen zijn is het dus toch 1 geheel geworden.’’

Renzo Pavanello
architect – partner
Duurzaam en kosten-efficiënt gebouw
Bij de start van het ontwerpproces is er een circulair en duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld, waardoor de kosten voor onderhoud binnen de begroting zijn gebleven. Dit MJOP fungeert tevens als "materialenpaspoort" voor herbruikbare materialen, wat niet alleen voordelig is voor het schoolbestuur en de gemeente, maar ook voor het milieu. De school heeft mede hierdoor een ITS-certificaat ontvangen en heeft het energielabel A+++ toegekend gekregen.
Renzo: ‘’Dankzij een doordacht ontwerp, waarbij gebruik is gemaakt van gestandaardiseerde bouwcomponenten zoals kozijnen en dakranden, konden de bouwkosten van het project binnen het vooraf gestelde budget worden gehouden. Door bijvoorbeeld alle binnen- en buitenkozijnen en dakranden op dezelfde maatvoering te maken, zijn deze onderling uitwisselbaar.‘’
De gymzaal is bovendien zeer flexibel inzetbaar en kan ook los van de school worden gebruikt. Dit maakt het een multifunctionele ruimte die op verschillende manieren kan worden ingezet en bijdraagt aan een levendige gemeenschap.
‘’We hebben het gebouw kosten-efficiënt weten te ontwerpen door creatieve oplossingen zonder in te boeten op kwaliteit en esthetiek.’’
Multifunctionele ruimten en aangenaam klimaat
Pavanello heeft het ontwerp uiteraard ook afgestemd op de manier waarop de scholen hun onderwijs organiseren. Het gebouw is voorzien van grote schuifdeuren waarmee twee lokalen tegelijk aan een leerplein kunnen worden gekoppeld, zodat kinderen onder toezicht kunnen werken. Daarbij hebben de gangen geen rechthoekige vorm, maar zijn trapeziumvormig. Zo kunnen ze ook deel uitmaken van het leerplein en tegelijkertijd fungeren ze als verkeersruimten. Deze koppeling tussen de groepsruimten en leerpleinen wordt als zeer prettig ervaren. Het maakt het gebouw zeer flexibel inzetbaar en goed functionerend. Bovendien is daardoor het klimaat in alle ruimten van het gebouw gelijk, omdat er geen grote gangzones zijn die verstorend werken.
Renzo: ‘’Ondanks de beperkingen van het budget is de missie goed geslaagd. Hoewel het niet expliciet in de vraag was opgenomen, voldeed het ontwerp aan de eisen van een ITS-certificering (een internationale standaard voor integrale toegankelijkheid). Hierdoor kon het certificaat moeiteloos behaald worden. Bovendien werd ons werk bekroond met de VKG Publieksprijs 2015/2016. Deze publieksprijs hebben we destijds feestelijk in Dordrecht ontvangen.’’
Project informatie
- Opdrachtgever Gemeente Hellendoorn