Techniekhuis Twente

Techniekhuis Twente

Techniekhuis Twente
Hengelo

Techniekhuis Twente, gevestigd in het voormalige pand van de Gebr. Stork aan de Lansinkesweg 28a in Hengelo, is een historisch industrieel gebouw dat tegenwoordig dienstdoet als opleidingscentrum voor bouwprofessionals. Het monumentale pand is omgetoverd tot een veelzijdig opleidingsinstituut waarin verschillende technische bouwopleidingen zijn samengebracht onder één dak. In dit artikel vertellen we meer over de opdrachtgever, de uitdagingen die wij tegenkwamen en hoe wij deze hebben verwerkt in het ontwerp.

De makers van de toekomst onder één dak

De opdrachtgever voor het Techniekhuis Twente was de Stichting Beheer Techniekhuis Twente, in samenwerking met ROC van Twente, de Schilderschool (schildersopleiding), De Bouwmensen (opleiding bouwpraktijk), Electro- en installatietechniek (gebouwinstallaties) en Meubel en interieur. De wens was om de 4 opleidingen bij elkaar onder te brengen in één pand met daarin theorie- en praktijkruimten van ROC van Twente en praktijkruimten van het Techniekhuis.

Intensieve samenwerking

Aan ons de mooie opdracht een ontwerp te maken dat zou voldoen aan alle wensen van de verschillende technische bouwopleidingen en tegelijk de integratie tussen de opleidingen zou bevorderen. We werkten daarom intensief samen met de opdrachtgever en alle gebruikers van het pand en werd er een uitgebreid Programma van Eisen opgesteld met daarin alle eisen en wensen van de verschillende partijen. Vanuit dit PvE is het ontwerp vervaardigd, waarbij er ook rekening is gehouden met de historische aspecten en het gestelde budget voor het renoveren en verduurzamen van het gebouw.

Transparantie en openheid

De grootste uitdaging was om een ontwerp te maken dat geschikt was voor de verschillende technische bouwopleidingen en tegelijkertijd een gezamenlijke ruimte zou bieden waarin zicht was op elke opleiding (om samenwerking tussen de verschillende disciplines te bevorderen). Al snel werd duidelijk dat de nieuwe functie heel erg paste bij het pand. Er waren kleine ruimten voor de theorielokalen, die je makkelijk kunt isoleren. En er was ook al een enorme centrale ruimte aanwezig op de begane grond, waar vroeger de grote pompen werden gemaakt, die heel goed dienst kon doen als 1 grote gezamenlijke praktijkruimte.

‘’De kracht van 1 grote gezamenlijke ruimte is dat er 4 verschillende disciplines zijn die elkaar aan het werk zien en daardoor connectie met elkaar hebben. De transparantie en openheid van het gebouw zorgen ervoor dat je van elkaar kunt leren. Daar word je alleen maar beter van, net als in de praktijk. Een timmerman werkt ook nauw samen met een metselaar of installateurop de bouwplaats. Waarom dan niet ook alvast in de praktijkruimte van de opleiding?’’

Dennis Masselink

Dennis Masselink
architect

Flexibiliteit

Omdat de verschillende opleidingen elk hun eigen eisen en wensen hadden met betrekking tot de inrichting en functionaliteit van de ruimte is er gekozen voor veel flexibiliteit. Naast dat oude stellingen en kranen die nog prima dienstdeden werden geïntegreerd in het ontwerp, is er gekozen voor verrijdbaar meubilair zodat gebruikers makkelijk kunnen veranderen van ruimte. Ondanks de openheid kan iedereen op die manier toch makkelijk een eigen plek creëren binnen het gebouw. ‘’Alle oude stellingen en kranen stonden er nog. We hebben wel wat dingen weggehaald om ruimte te creëren, maar ook enkele op een innovatieve manier geïntegreerd in ons ontwerp. Dus kranen die weer beweegbaar konden worden gemaakt, worden nu ook weer gebruikt om bijvoorbeeld materialen te verplaatsen. Een prachtige link tussen verleden en heden. De historische plek met de industriële sfeer van vroeger is zo nog steeds voelbaar en past naadloos bij de huidige functie.’’

Beroepsonderwijs voor aankomende bouwprofessionals

Het Techniekhuis Twente is nu een inspirerende plek waar de makers van de toekomst onder één dak samenkomen. Wekelijks bezoeken zo'n 1000 studenten de voormalige pompenfabriek en volgen er een MBO-bouwopleiding, BOL of BBL, niveau 2 t/m 4. De studenten worden opgeleid tot vakmensen die in de toekomst een belangrijke rol zullen spelen in de bouwsector. Hier leren ‘aankomende bouwprofessionals’ alles over metselen, tegelzetten, timmeren en houtbewerken, schilderen, elektro- en installatietechniek, interieur en afbouw.

‘’Het interessante is dat de diverse bouwstromen bij elkaar kunnen kijken en elkaar kunnen inspireren en dus van elkaar leren, zoals ook in het echt op de bouwplaats. Het bevordert de synergie en de samenwerking onderling. Ze krijgen meer respect voor elkaars werk. De centrale grote gezamenlijke hal bevordert daarbij de integratie tussen de opleidingen.’’

Techniekhuis Twente

Huis van de Toekomst

De historie wordt gekoesterd en op de gevel prijkt nog altijd de oude naam ‘Gebr. Stork Pompen-Afdeeling’. Maar het contrast met dat industriële verleden is groot. Zo wordt er gebouwd aan een Huis van de Toekomst. Virtueel, maar ook in het echt. Studenten leren circulair ontwerpen en met circulaire materialen bouwen, vanaf 2050 is duurzaam hergebruik immers verplicht. Daarnaast leren ze met behulp van Augmented- en Virtual Reality op afstand vergaderen, ontwerpen beoordelen en assembleren. De historische pompenfabriek is vandaag de dag een plek voor onderwijs en innovatieve ontwikkelingen binnen de bouwsector. De uitstraling blijft hetzelfde, maar dit historisch ‘jasje’ met de industriële beleving van vroeger heeft nu een nieuwe functie die voldoet aan alle eisen van deze tijd.

‘’De kleinere ruimten op de eerste verdieping zijn perfect om dienst te doen als theorielokalen. Ze zijn verduurzaamd door bouwkundige isolatie, ledverlichting, lage-temperatuur-vloerverwarming, isolerende beglazing en CO2-gestuurde ventilatiesystemen. Een prachtige samenhang met de grote hal beneden, dat min of meer als een overdekte buitenruimte kan worden gezien (ook qua temperatuur). Dat zou niet voor iedere functie ideaal zijn, maar past juist wel weer heel erg bij deze doelgroep.’’

Project informatie
  • Opdrachtgever Stichting Beheer Techniekhuis Twente