Huus voor Sport en Cultuur Zuidwolde

Huus voor Sport en Cultuur

Huus voor Sport en Cultuur
Zuidwolde

Gemeente de Wolden wilde op de huidige locatie van een sporthal een multifunctioneel gebouw als onderdak voor onder meer een gymzaal, de bibliotheek, een theaterzaal, zorgvoorzieningen, een centrale ontmoetingsruimte met horeca en speciale ruimten voor jeugd. Kortom: een ‘huus’ waar iedereen uit de gemeente zich thuis voelt. Architect Walter Kemperman ontwierp een duurzaam gebouw dat verbondenheid ademt, transparantie uitstraalt en past binnen de omgeving.

Huus voor Sport en Cultuur Zuidwolde

Ingepakte sporthal op terrein dat ontmoeting ademt

In het ontwerp is het grote volume van de bestaande sporthal ingepakt met kleinschalige ruimten voor een prettige uitstraling naar de omgeving. De constructie, de vloer en het dak van de sporthal zijn bewaard gebleven en uitgebreid naar de gewenste grootte voor het totale complex. Het resultaat is een bouwmassa die zich qua maat voegt aan de kleinschalige omliggende woningen. Verbinding staat centraal in het transparante gebouw. Bij binnenkomst kan de bezoeker in één oogopslag alle functies waarnemen. Ook het terrein rondom het gebouw ademt beweging en ontmoeting dankzij meanderende paden die bezoekers door een groen landschap naar de ingang leiden.

Een icoon in het landschap

Het Huus voor Sport en Cultuur in Zuidwolde is een icoon geworden in de omgeving. Gezondheid en beweging worden door de parametrische gevel één met de architectuur en het landschap.

Walter Kemperman

Walter Kemperman
architect – partner